Iedereen heeft het: die eigen natuurlijke look. “Dat ben jij helemaal! Het past perfect bij je!” Dat is wat anderen zouden zeggen en dat is precies wat we allemaal willen, toch? Maar wist jij dat iedereen een persoonlijke look heeft? In de loop der jaren zijn er zes modetypes naar voren gekomen en die laat ik je in dit blog zien, zodat jij erachter kunt komen bij welk modetype je eigenlijk hoort en welke look bij je past. Om je modetype te vinden zijn de volgende dingen belangrijk: stijltype en muze, uitstraling, silhouet, mode, kleuren, materiaal, make-up en accessoires. Weet je na het lezen van dit blog nog steeds niet onder welk modetype je valt? Helemaal onderaan vind je nog een quiz om jouw vintage modestyle te ontdekken!  

Modetype 1: De sexy Look 

“The art of being undressed in a way that still counts as dressed“  -Jeanne Moreau   

Denk hierbij aan Marilyn Monroe, die ook vandaag de dag nog als sekssymbool par excellence wordt gezien. Zij is de muze bij deze look en valt onder het stijltype ‘verleidster’. Vrouwen die bij dit stijltype horen, bewegen zich zo gracieus als een kat en weten altijd de aandacht te trekken! Ze weet wat ze in huis heeft en kan haar charmes perfect inzetten. Ze komt altijd goed voor de dag en lijkt zelfs een beetje overdressed, maar met haar uitstraling, is het on point.    

Dit modetype gaat voor kleding die haar lichaamsvormen accentueert en de nadruk legt op een heel feminien silhouet. Ze kiest voor haar looks vaak duidelijke, elegante en krachtige kleuren zoals zwart en rood. Daarnaast weet ze ook stoffen als kant naar haar hand te zetten, die weliswaar verhullen, maar toch een beetje huid laten zien. Ook voor make-up kijken we naar Marilyn: met opvallende lippen door de rode lippenstift en eyeliner voor een verleidelijke blik. Haar accessoires zijn ook elegant, opvallend en altijd een eyecatcher. Iemand die zich in deze look ziet, wordt vaak bewonderd, maar moet vooral in een alledaagse (werk)omgeving oppassen dat ze niet haar doel voorbijschiet en ze moet zich dus soms een beetje aanpassen aan de algemene ongeschreven regeltjes. 

 

Modetype 2: De romantische Look  

''If you were born without wings, do nothing to prevent them from growing“ - Coco Chanel    

Om een gevoel te krijgen voor deze look hoef je je alleen Kate Winslet als Rose in “Titanic” of Julia Roberts als turbulente Pretty Woman voor de geest te halen. Beiden vallen onder het romantische stijltype. Vrouwen die onder dit stijltype vallen, kijken op hun eigen manier naar de wereld. Ze beleven de wereld als een soort droom en proberen het normale leven te ontvluchten door in dagdromen te verzinken. Ze gedragen zich vaker een beetje jeugdiger of meisjesachtig.  

Wanneer je met dit type vrouw in aanraking komt, kan het heel goed zijn dat je zelf een beetje begint te dromen. Ze komt vaak zachtaardig en vrij over en dat karakter komt alleen maar meer naar voren door haar kledingstijl. Dit type vrouw gaat graag voor zachte, lossere en vaak ook natuurlijke stoffen zonder strakke vormen. Bloemmotieven en wijde zwierige jurken kunnen het dromerige in deze look nadruk geven.   

Bovendien passen kleine details als ruches en franjes ook perfect bij deze look. Het is een speelse stijl, waarbij het vrouwelijke figuur nog altijd zichtbaar, maar niet te aanwezig is zoals dat bijvoorbeeld bij de sexy look wel het geval is. De romantische look werkt vaak met natuurlijke, rustigere kleuren zoals rosé, crème en pastel in combinatie met speelse printjes. Ook de make-up wordt natuurlijk gehouden en vaak zet gekruld of golvend haar de puntjes op de ‘i’. Accessoires krijgen, passend bij de look, een wat bescheidere rol. Deze look komt vaak speels over en daarom is het belangrijk om erop te letten dat het niet te ‘kinderlijk’ wordt.  Modetype 3: De neoklassieke Look   

“Fashion fades, style is eternal.“  - Yves Saint Laurent  

Voor deze look heb ik ook twee beroemde voorbeelden gekozen: Gabrielle (Coco) Chanel en Audrey Hepburn, die als jongere, verfrissende versie gezien kan worden. Beiden horen bij het stijltype ‘koningin’. Eenvoudige elegantie is kenmerkend voor deze look en laat de individualiteit en persoonlijkheid van de drager tot hun recht komen. Ze komt voornaam en soms een beetje afstandelijk over.

Je hoeft maar aan een van de muzen te denken en je hebt meteen het perfecte beeld van de neoklassieke look voor je, met strakke lijnen die het figuur accentueren. Het is tijdloze mode van hoge kwaliteit. In veel gevallen bestaat de look uit vaste, basic kledingstukken die je goed met elkaar kunnen combineren. De kleuren zijn vaak subtieler, zodat de drager en de persoonlijkheid kunnen stralen. De make-up moet ervoor zorgen dat de natuurlijke schoonheid volledig tot haar recht kan komen en is daarom niet heel aanwezig of kleurrijk. Vooral Coco Chanel wist haar maatkostuums perfect te combineren, vaak ook met eenvoudige sieraden. Zorgvuldig gekozen accessoires zoals klassieke parelkettingen en armbandjes of bijzondere pumps kunnen de look iets unieks geven en het biedt de mogelijkheid om een eigen stempel erop te drukken. De ware pracht van deze look zie je vaak pas op het tweede gezicht. Deze kledingstijl is altijd on point, dag en nacht en voor elke gelegenheid! Dit modetype misstaat nooit!


Modetype 4: De androgyne look 

“Without difference equality is no fun” 

Een muze als Marlene Dietrich is het toonbeeld van de androgyne look. Ze belichaamt een sterk karakter en de sterke look die daarbij hoort als geen ander. Deze stijl is vaak indrukwekkend en sexy en het is dan ook niet vreemd dat dit stijltype ‘de amazone’ wordt genoemd. De grenzen tussen man en vrouw vervagen hier een beetje. Deze look ontstaat vaak door een jongensachtig figuur of kleding die geen nadruk op het figuur legt. Als je bij deze stijl in de kleerkast kijkt, kom je vaak broeken, topjes en blazers tegen.

Dankzij strakke lijnen komt deze look perfect voor de dag. Unikleuren, subtiele printjes en grovere stoffen benadrukken de masculiene kant. Bij deze look wordt er dus veel gebruikgemaakt van stoffen met krijtstrepen en stoffen met een zware, natuurlijke en dekkende kleur, die dus tegenwoordig kenmerkend zijn voor deze kledingstijl. Daarnaast wordt de vrouwelijke kant ook op een briljante manier naar voren gebracht, bijvoorbeeld door een opvallend feminiene make-upstijl, een feminien kapsel of geweldige high heels. De androgyne look combineert dus het beste uit twee werelden voor het perfecte totaalplaatje. De zelfverzekerde uitstraling die met de androgyne look gepaard gaat, kan veel losmaken. Deze look komt het beste tot zijn recht in de businessmode. De power-suit van Armani is een van de meest bekende voorbeelden hiervan. 


Modetype 5: De extravagante Look 

“ The more you are on top of this year's fashion, the further behind you are already on next year’s fashion”  - Gilbert K. Chesterton    

Nu wordt het rebels!  De muze bij deze look, Vivienne Westwood, beheerste hem als geen ander voor of na haar. Deze look valt onder het revolutionaire stijltype. De naam zegt het al!  Want als je deze look wilt rocken moet je behoorlijk sterk in je schoenen staan, een beetje zelfspot in de mix gooien, maar ook weten hoe je de huidige trends kunt toepassen op je eigen stijl. De extravagante look gaat weliswaar altijd met de trend mee, maar het is net zo belangrijk om spannende combinaties te ontdekken.  Stijl, stof en tijdperk… alles valt te combineren en alles wat goed voelt, mag gewoon! Dat geldt voor de kleding, de accessoires en het haar en de make-up. Crossfitting is een term die altijd hand in hand gaat met de extravagante look. Masculiene elementen met een Corset? Geen probleem! Het moet alleen een beetje op elkaar zijn afgestemd. Wees wel voorzichtig! Het is een ware koorddans tussen goede extravagante smaak en stijlloos overdrijven. Dit modetype heeft wel een groot voordeel: alles kan extravagant worden met de juiste styling.  Zelfs een basic of een ‘braaf’ outfitje, kan door een vrouw die de extravagante modestijl tot in de puntjes beheerst, worden omgetoverd tot een echte eyecatcher. Het gaat altijd om mode met een trendy vibe en minder om de eigen persoonlijkheid. Deze stijl is heel aanwezig!  


Modetype 6: de avant-gardelook    

“To acquire style is to acquire an identity, not a label.”  - Tom Ford  

De avant-garde look, is de look die we in ons dagelijkse leven het minste tegenkomen. Het is daarom niet heel vreemd dat je, zodra je ermee in contact komt, meteen wordt geïnspireerd. Dit modetype hoort bij het stijltype ‘muze’ en daarom vindt je ze het meest in creatieve kringen.   

Operazangeres Maria Callas en modejournaliste Anna Piaggi geven beide een compleet tegenovergestelde invulling aan deze avant-gardestijl. Hun overeenkomst? De bijzondere, artistieke uitstraling waarmee ze zichzelf in scene zetten. Modestromingen of trends zijn in dit geval maar bijzaak, omdat de avant-gardestijl daarbovenuit stijgt. Bij deze look ligt de focus op het in scene zetten en presenteren van het ongewone. Het is dan ook niet belangrijk het vrouwelijke of feminiene nadruk te geven, maar om een bekwame indruk achter te laten en de mensen die het zien te verbluffen. 

In de mode mag alles, zolang het maar een blijvende indruk achterlaat. Dat mag met kleurrijke outfits, bijzondere silhouetten of verrassende details bij een outfit die over het algemeen heel eenvoudig lijkt. Hoewel deze stijl heel creatief, innovatief en opvallend is, wordt er één ding nooit uit het oog verloren: de kwaliteit van de materialen. Hoe kun je namelijk klasse en zelfvertrouwen uitstralen in een kledingstuk van mindere kwaliteit? Daarnaast worden accessoires en make-up gebruikt, om de gewenste uitstraling nog verder te benadrukken. Wel nog een kleine waarschuwing: Wie niet van nature tot dit stijltype behoort, moet voorzichtig zijn, want er zit een dunne scheidslijn tussen een showstopping look en een fiasco.  


Welk style type ben jij?

Weet je nog niet helemaal zeker onder wel stijltype je zou kunnen vallen? Doe dan nu de quiz!    

   1.Welk silhouet geef je de voorkeur?   

 • X- silhouet (1)  
 • H- silhouet (3) 
 • A-lijn (2)
 • Y- silhouet (4)        
 • Ik heb geen voorkeur (6)
 • Ik mix graag (5)   

2. Welk kleurenpalet spreekt je het meeste aan ?   

 • Intense kleuren zoals rood, zwart en vaak effen (1)    
 • Natuurlijke, zachte kleuren (2)   
 • Zachte kleurenschema’s, pastelkleuren maar soms ook intensere kleuren (3) 
 • Zolang het maar kleurrijk is! (5)   
 • Neutrale en donkerdere kleuren (4) 
 • Alles mag, niets moet (6)

 3. In welk decennium voel je je het meeste thuis?  

 • 1910  (2)   
 • 1920 (3)
 • 1930 (4)   
 • 1950 (1)   
 • Hedendaags (5)
 • Alles wat ik leuk vind (6)    


4. Welke make-upstijl past het beste bij je?   

 • Rode lippen, Eyeliner (1)   
 • Natuurlijke, zachte kleuren (2)
 • Subtiel (3)
 • Feminien (4)
 • Alles is mogelijk! (5)
 • Zolang het maar bij mijn look past (6) 

5. Welke icoon past het beste bij je?

 • Marylin Monroe (1)
 • Audrey Hepburn (3)
 •  Marlene Dietrich (4)   
 • Vivienne Westwood (5)   
 • Kate Winslet als „Rose“ (2)   
 • Maria Callas (6)    


6. Welke stoffen spreken je het meeste aan?   

 • Natuurlijke, lichte stoffen (2)   
 • Kant en zijde (1)    
 • Natuurlijke, stevigere stoffen (3) 
 • Alles is mogelijk! (5)   
 • Robuustere stoffen (4)
 • Alles is mogelijk, zolang de kwaliteit maar goed is! (6)   

7. Welk soort accessoires draag je graag?   

 • Soms een horloge (4) 
 • Parels (3)   
 • Diamonds are a girls best friend (1)  
 • Buitengewone vormen en kleuren (5)   
 • Speelse maar beschaafde sieraden (2)    
 • Mijn accessoires zijn altijd weer een verassing (6)


Het cijfer dat je het meest hebt gekozen, komt overeen met jouw style! 

1. De sexy look
2. De romantische look
3. De neoklassieke look
4. De androgyne look
5. De extravagante look
6. De avant-garde look

Wat is jouw vintage mode style? Ik ben benieuwd! heart_eyes emoji