Na dagen aftellen is het morgen dan eindelijk kerstmis! Ga je uitgebreid dineren, cadeautjes uitpakken bij de kerstboom of worden het kerstfilms met warme chocomelk op de bank? Hoe je jouw kerstdagen ook doorbrengt: maak er wat moois van met de lieve mensen om je heen. Heel cliché, maar uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste. Wij wensen je hele fijne kerstdagen toe. Met deze kersttips van ons TopVintage team moet dat vast goedkomen!
Désirée
''Mijn favoriete tip? The gift of time! Oftewel tijd vrijmaken voor een ander; tijd nemen voor een goed gesprek met iemand die je eigenlijk te weinig spreekt, quality time met je partner, een bordspel met je kind(eren) of een heerlijke boswandeling met je hond. Het is ook leuk om een eigen kersttraditie te ‘starten’ of voort te zetten. Bijvoorbeeld een van de tradities in onze familie is dat mijn moeder zelf kerststol bakt, daar is ze wel een paar uurtjes mee bezig, maar het eindresultaat is echt verrukkelijk. Maar welke activiteit je ook doet, zorg ervoor dat het leuk en stressvrij blijft!''
Corine
‘’Ieder jaar vind ik niets mooier dan de állerleukste cadeaus te kopen voor de kids en mijn man. Deze zijn dan allemaal prachtig ingepakt met lintjes en matching washi tape! LOVE IT! Helaas was vaak het resultaat dat binnen een half uur, alsof wilde honden de kamer binnen kwamen, de cadeautjes gelijk werden open gescheurd onder luid gejoel en gegil. Daarom hebben mijn man en ik vorige jaar het dobbelspel van de kerstman ingezet!
#Maak een lijst met 6 dobbel afspraken. Dit kan voor ieder gezin anders zijn.
#Zet de ‘sjnacks’ en lekker drankjes op tafel en zorg voor heerlijke kerstmuziek (zie tip van Zoi).
#Zorg dat je voor iedereen ongeveer hetzelfde aantal cadeaus hebt met hun naam erop.
1. Pak een cadeautje met je naam erop en open deze als iemand anders ook 1 gooit
2. Roep: ‘’De kerstman is kicks’’
3. Pak een cadeautje voor iemand anders
4. Zet je favo kerstlied op en laat iedereen verplicht meedansen
5. Pak een cadeautje met je naam erop en open deze als iemand anders ook 5 gooit
6. Pak een cadeautje met je naam erop en pak deze direct uit. FEEST!
Gegarandeerd 1,5 uur uitpak plezier!’’
Anouk
‘’Op 24 december rijden we altijd met het nummer ‘Driving Home For Christmas’ naar mijn ouders voor kerstavond. Mijn moeder maakt ieder jaar haar overheerlijke kipcocktail: een traditie van kleins af aan. Net zoals de kerstpudding volgens het recept van mijn oma, die voornamelijk uit room en fruit bestaat . Kerstfilms mogen natuurlijk ook niet ontbreken tijdens de feestdagen. Mijn all time favourite kerstfilm is toch echt The Grinch, die moet ik gewoon elk jaar weer opnieuw gekeken hebben. Maar ook Christmas with the Kranks, National Lampoon’s vacation en Home Alone zijn échte aanraders!’’
Fleur
''Dit is een recept dat mijn vader al jaren maakt voor speciale gelegenheden en het is beroemd (of berucht) bij familie en vrienden. Bereid je voor op een echte caloriebom, maar geloof me, dit toetje is die extra uren in de sportschool waard… in januari, natuurlijk ;-)''
(Death by) Chocolate mousse
Voor 4 personen:
175 g pure chocolade
1 eetlepel Tia Maria of andere koffielikeur
75 g boter (zacht, op kamertemperatuur)
75 g bruine basterdsuiker
4 eieren
Snufje zout
Decoratie:
2 dl slagroom
1 zakje (8 g) vanillesuiker
12 mokkaboontjes of chocoladevlokken (optioneel)
''Smelt de chocolade au bain marie met de Tia Maria en twee eetlepels water tot een gladde massa. Klop de boter met de basterdsuiker ongeveer 5 minuten luchtig en piekerig. Splits de eieren en klop de dooiers één voor één door het boter-suikermengsel. Voeg het vloeibare chocolademengsel toe en klop nogmaals 5 minuten.
Klop in een andere grote kom, met schone kloppers, de eiwitten met een snufje zout stijf en piekerig. Roer een kwart hiervan door het chocolademengsel om het wat zachter te maken en spatel dan de rest voorzichtig door het chocolademengsel. Verdeel de chocolademousse over 4 glazen en strijk glad. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, liefst een hele nacht. Klop de slagroom met de vanillesuiker en decoreer hiermee de chocolademousse. Eventueel kun je de slagroom nog decoreren met mokkaboontjes of chocoladevlokken.''
Sandra
''Wat ik leer naar mate de leeftijd vordert……gaat het niet meer om de cadeau’s, kleding, het eten of wat dan ook. Het allerbelangrijkste is het samenzijn met je dierbaren, samen genieten, bij elkaar zijn in een goede gezondheid. Daar gaat niets boven. Juist in deze rare corona tijd besef je dat gezondheid nog steeds het allerbelangrijkste is en hoop je nog lang van elkaar te kunnen blijven genieten!''
Bernice
''Kerst vind ik echt de gezelligste tijd van het jaar en die wil dan ook heel graag gezellig houden. We houden natuurlijk wel allemaal van lekker eten tijdens de feestdagen en ook het liefst alles zelfgemaakt. Ik kies daarom altijd voor lekkere maar makkelijke gerechten en vooral dingen die ik al ver vooruit kan voorbereiden en in de diepvries of koelkast kan bewaren. Met kerstavond is het traditie om gewoon een pasteitje met ragout te eten. De ragout maak ik al weken van te voren klaar als ik toevallig een keer tijd heb en vries ik daarna in.''
Wat heb je nodig?
0.5 pakje boter, 60 gram bloem, 125 milliliter slagroom of kookroom, 1 ui (fijngesnipperd) 2 eetlepels verse peterselie, 5 kipfilets (uit de soep) 2 bakjes champignons, kippenbouillon (2x), kerriepoeder, peper en zout.
''Maak eerst een flinke pan bouillon (gewoon met blokjes) en kook daar de kipfilet langzaam in gaar. Laat daarna de kipfilet uitlekken en wat afkoelen. Je kunt de kip daarna in blokjes snijden, maar ik trek de kip liever met de hand uit elkaar, zodat je draadjes vlees krijgt. Maak ook alvast wat nieuwe bouillon klaar.
Laat nu in een grote pan de boter smelten en fruit daarin het uitje. Voeg daarna de champignons toe en laat deze zacht worden. Voeg peper, wat kerriepoeder, de peterselie en de bloem toe. Zout voeg ik pas als laatste toe omdat de bouillon ook al zout is. Roer alles goed door. Als de bloem goed is opgenomen door de boter, kun je beetje bij beetje de bouillon toevoegen en daarna de room. Zo ontstaat een dikke roux met de champignons er al in. Je kunt zelf bepalen hoe dik je het maakt. Als de saus klaar is, kun je de kip toevoegen en naar smaak nog wat extra kruiden. Smakelijk!''
Zoi
''All we want for Christmas is deze zelfgemaakte Spotify lijst met kerstklassiekers! Kerstmis is voor mij de favoriete tijd van het jaar en daar mag deze Spotify lijst zeker niet bij ontbreken. Heb jij al een lijst gemaakt met jouw favoriet kerstliedjes? Absoluut een aanrader om helemaal in de Christmas spirit te komen. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om een stukje te wandelen tijdens de feestdagen. Het liefste natuurlijk als er sneeuw ligt en het lekker koud is buiten. Vergeet dan zeker niet om een thermoskan met wat glühwein mee te nemen om jezelf warm te houden!''
Sanne
‘’De feestdagen draaien om samen zijn, lekker eten en natuurlijk… cadeautjes! Dit is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er is dan ook maar één kersttip die ik wil geven: doe iets liefs voor een ander, gewoon omdat het kan en omdat de mensen om je heen het nu harder nodig hebben dan ooit tevoren. Informeer jezelf bij de stichtingen of goede doelen in je buurt, kijk waar je een steentje bij kan dragen, start een eigen inzamelactie of stel een pakket samen van spullen die je niet (meer) gebruikt. Rond de kerst stel ik altijd een cadeaupakket samen die ik vervolgens via Facebook ga verloten onder mensen die het hard kunnen gebruiken. Vorig jaar is dit kleine gebaar ietwat uit de hand gelopen en konden wij niet één gezin verblijden, maar tientallen!’’
Sietske
''Ik krijg ieder jaar van mijn moeder in November een hele grote adventsmand met 24 (kleine) cadeautjes die ze het hele jaar door spaart en waar ik vanaf 1 december iedere dag ééntje mag uitpakken tot aan kerst. Zoals een echte adventskalender zijn uiteraard ook alle cadeautjes genummerd Het laatste weekend van november zet ik dan ook altijd mijn kerstboom al op, zodat ik alle cadeautjes al eronder kan leggen. Dat ziet er meteen super feestelijk en zó gezellig uit! Bij mij wordt het onder de boom alleen steeds leger naarmate kerst echt komt in plaats van andersom''.
Demery
''De feestdagen draaien voor mij echt om dankbaarheid. Dankbaarheid voor alle mooie dingen in het afgelopen jaar, van klein tot groot, want gelukkig zijn die er ook! Mijn ultieme kersttip is dan ook om niet te vergeten; sit back, relax en neem het allemaal even in je op! Laat je niet teveel meeslepen door alle kerstdrukte, kook- en versierstress, maar geniet vooral van de mensen om je heen!''
Chantal
''Op kerstavond eten wij traditiegetrouw met familie een drie-gangen diner en gaan we na het hoofdgerecht rondom de kerstboom zitten en cadeautjes uitpakken. Na het eten worden er gezellig nog meer wijntjes gedronken en komt het kaasplankje en ander lekkers op tafel. En om de avond af te sluiten kijken we een leuke kerstfilm: met als all-time favourite; The Grinch! Tweede kerstdag vieren wij altijd met een diner with friends! Een heerlijke traditie die naast al het familiebezoek ook erg leuk is. Een leuke tip is om samen spelletjes te spelen, na bijvoorbeeld het kerstdiner. Zelf spelen we altijd Uno en 30 Seconds. Een hoop plezier gegarandeerd!''
Kerstwens van Mrs Boss Angelique
''Kerst staat weer voor de deur! Elk jaar heb ik steeds zoiets van… is het alweer zover? Het is een gekke, angstige tijd met veel onzekerheden, maar ook een tijd met nieuwe mogelijkheden. We hebben allemaal op onze eigen manier te maken met wat er nu speelt in de wereld. Ik vind het fijn om te zien dat ieder van ons een manier vindt om door te gaan. Ik word zó blij van jullie berichtjes en foto’s: laten we dat vasthouden! Blijf verbinding zoeken met elkaar, het is zo gemakkelijk om dit uit het oog te verliezen. We hebben allemaal liefde nodig en in een wereld waarin in een korte tijd zoveel veranderd is, zijn er dus ook zaken die nooit zullen veranderen. Blijf je licht verspreiden, fijne kerst!''