Op zondag 8 mei is het weer Moederdag (al is het dat wat mij betreft iedere dag wink emoji). Een belangrijk moment om stil te staan bij alle powermama’s op de wereld: want moeder zijn is een fulltime job! Misschien ben jij dit zelf wel, you got this! Of jouw eigen mama of bonusmoeder: ze verdient het om deze dag extra te shinen en verwend te worden! In dit blog zet ik daarom een aantal powermama’s van TopVintage in het zonnetje, met allemaal hun eigen verhaal. Lees je mee? heart_eyes emoji


Newborn mama

Chantal, Graphic Designer, met haar zoontje Odin:

Hoe ervaar je het moederschap en wat zou je willen adviseren aan andere nieuwe of aanstaande mama’s?
 ‘’Ik had me er geen voorstelling van kunnen maken, een leven met een kindje en alle gevoelens en emoties die daarbij komen kijken. Een leven waarbij je de verantwoordelijkheid als geen ander voelt voor het nieuwe mensje dat je met eigen kracht op de wereld hebt gezet. Zo klein en puur. Ik had in de verste verte niet kunnen bedenken dat je hart soms letterlijk explodeert van liefde voor je kind. Een bij vlagen overweldigend gevoel: zoo mooi en tegelijkertijd zo intens. Moeder ben je niet een beetje, maar altijd voor 100 procent. Moederliefde is niet in woorden te vatten, het zit in je. Maar het is de mooiste titel en taak die ik me had kunnen wensen! Mijn advies is dan ook: twijfel niet aan jezelf, alle gevoelens en emoties mogen er zijn en wees vooral trots op jezelf!’’❤

Welke uitdagingen ervaar jij als moeder met een baby?
 ‘’De grootste uitdaging vind ik de combinatie van de verschillende ’rollen’ die je nu hebt. Mama, vrouw en vriendin zijn. Tijd vinden om naast het werken en moederschap ook je sociale contacten en liefdesleven happy te houden. Maar ook om voldoende me-time in te plannen. Het leven raast soms aan je voorbij. Ik probeer daarom ook bij alle mijlpalen, groot of klein, stil te staan en het leven te vieren!’’   

En waar geniet je het meeste van?
‘’Vorig jaar was ik nog zwanger en nu mijn eerste Moederdag met Odin, dat is zo bijzonder! Ik wist niet dat ik na één blik zo veel van mijn zoontje Odin zou houden. Onvoorwaardelijke, zoals ik nooit eerder voelde, liefde. Wanneer ik die heerlijke lach en dat stralende snoetje zie, is dat alles wat ik nodig heb. Een bevalling is de enige blind date waarvan je zeker weet dat je de liefde van je leven ontmoet.''


Chantal draagt hier deze look.

Twee mama’s

Rebecca, Fashion Editor, met haar vriendin Stephanie:

Merk je een verschil bij het opvoeden door twee mama’s?
''Vanaf het begin van onze relatie hebben wij er bewust voor gekozen dat Stephanie zich wat meer op de achtergrond houdt qua opvoeding, de kids hebben immers al een moeder en een vader. Samen met mijn ex bespreek ik nog regelmatig opvoed kwesties en stellen we regels op die we in beide huishoudens proberen na te streven. Natuurlijk laat ze van zich horen als er echt iets is en zal ze bemiddelen waar nodig. Gelukkig komt dat niet vaak (meer) voor omdat ik twee hele lieve kids heb!''

Hoe gaan je kinderen hiermee om? 
''Vlak na de scheiding was dat wel een uitdaging. Zeker omdat mijn zoon Tygo, van nu 13 jaar, toen net de puberteit in ging. Alhoewel hij meer moeite had met de scheiding in het algemeen, dan met het feit dat zijn moeder ineens met een vrouw samen was. Hij vindt het wel nog steeds lastig als we in het openbaar affectie tonen, dat merk ik dan aan hem… maar ik geloof dat dat voor ieder kind wel geldt op die leeftijd. wink emoji Mijn dochter Izzy van nu 9 jaar heeft er nooit echt raar van opgekeken en vindt het vooral leuk dat de vrouwen in de meerderheid zijn bij ons thuis, haha!''

Welke uitdagingen ervaar je als moeder?
''Welke uitdagingen ervaar ik niet… haha! Ik vind dat iedere leeftijd plus- en minpunten heeft. De baby-tijd vond ik zelf heel bijzonder maar ook erg zwaar omdat ik alles té goed en té perfect wilde doen. Volgens het boekje bijvoorbeeld doen baby’s van een bepaalde leeftijd een middagdutje van 2.5 uur, maar mijn baby werd al na 1 uur al wakker! Dan raakte ik in paniek, want dat was niet zoals het ’hoorde’. Hetzelfde had ik bij de voedingen; de baby drink te veel, te weinig etc. etc.… dus mijn tip is vooral; volg niet blindelings de standaard ‘regels’ en wat in de boekjes staat maar geniet! (héél cliché maar het gaat echt te snel). En volg vooral je (moeder) instinct… dat is er niet voor niks! Nu zit de oudste midden in de puberteit en geloof me; dat is weer een hele andere uitdaging! Hem constant eraan herinneren (of ‘zeuren’, volgens mijn zoon) dat schoolwerk belangrijker is dan gamen, altijd een weerwoord krijgen, een slaapkamer waar je liever niet zonder mondmasker en handschoenen naar binnen loopt, een vloer die als wasmand fungeert en gierende hormonen! Maar tegelijkertijd is het dan wel weer heel bijzonder om hem te zien veranderen in een grappige en sociale, zelfstandige jongeman die nu al een kop groter is dan ik!''

En waar geniet je het meeste van?
''
Dan kom ik gelijk terug op die veranderingen; daar kan ik zo van genieten! Hoe ze steeds weer veranderen, qua uiterlijk natuurlijk maar zeker ook qua persoonlijkheid en karakter. Hoe snel ze dingen leren, oppikken en hoe ervaringen en gebeurtenissen ze gaan vormen in de toekomst. En hoe mooi is het dan dat jij daar als ouder/verzorger zo’n belangrijke bijdrage aan levert?! Maar hoe snel ze ook groeien en ouder worden, ze hebben me nog altijd nodig! Ik vind het belangrijk dat ik ze een veilige thuishaven kan bieden, nu en in de toekomst. Maar het meest geniet ik nog van een dikke zoen of knuffel, die ik nog regelmatig krijg… zelfs van de oudste. Onvoorwaardelijke liefde!''


Rebecca draagt hier deze look.


Mama van een tweeling

Petra, shopmanager TopVintage Store, met haar zoon en dochter:

Hoe heb jij het moederschap ervaren door de jaren heen?
''Moeder worden is het meest bijzondere moment in je leven…. Daar kan niks tegenop! En als je dan ook nog in één bevalling 2 kindjes gezond ter wereld kunt brengen, is dat de grootste zegen ever. Het moederschap is alleen maar liefde, zowel geven en nog meer ontvangen, in mijn geval in dubbele porties. Je kroost zien opgroeien in de loop der jaren is fantastisch, alle leeftijden hebben hun charmes. In de beginjaren wat het wel pittig.  Mijn twins waren mijn eerste kindjes dus alles was nieuw en je krijgt er helaas geen handleiding bij. Momenteel zijn ze bijna volwassen en moet ik nog helemaal niet denken aan de dag dat ze zullen uitvliegen. Ik ben erg trots op de twee bijzondere individuen die ze zijn geworden, onze heerlijke, lieve, prachtige zoon en dochter.''

Wat is je het meest bijgebleven bij het opvoeden van je tweeling?
''
Het meest bijgebleven is de bijzondere band die Mina en Enzo met elkaar hadden vanaf dag één, een verbinding die ze al 9 maanden samen hadden opgebouwd. Elkaar feilloos kunnen aanvoelen, op elkaar reageren, hun eigen brabbel taaltje in de box en hun onderlinge streken, waarbij ze elkaar altijd de hand boven het hoofd hielden. Sinds de puberjaren gingen ze meer en meer hun eigen weg, maar desondanks bleef dat onzichtbare lijntje in stand tot op de dag van vandaag.''

Zijn er dingen die je liever anders hebt gedaan?
''Helemaal niet, ik zou alles weer exact hetzelfde doen. De opvoeding samen met mijn partner, die in de beginjaren moest mee moederen (heel veel flesje geven en tonnen luiers verschonen) was en is nog steeds geweldig. In ons geval hebben wij het écht samen als team gedaan, omdat we eenmaal 2 paar handen nodig hadden, dat is zo gegroeid en gebleven. Ik kan iedereen een tweeling toewensen, er is niets mooiers dan dat.'' smile emoji


Petra draagt hier deze look.

Mommy to be

Anne, Content Marketeer en 26 weken zwanger van een meisje

Hoe bereid jij je voor op het moederschap en voel je nu al een band met je kindje?
''Er komt een hoop op me af dus ik praat veel met jonge moeders bij TopVintage in mijn vriendinnengroep en natuurlijk met mijn eigen moeder. Dat helpt wel! Ook lees ik het boek ‘How about mom’ met verhalen over dingen die niemand je vertelt en praktische tips waar ik écht iets mee kan: wel een aanrader voor alle mama’s in spe! Ik geniet van het inrichten van de babykamer en shop nu al veel té veel kleertjes voor de kleine meid, heerlijk! Een band voel ik nog niet echt, wel begin ik de baby steeds vaker te voelen, maar het blijft voor mij nog heel onwerkelijk dat er een klein mensje in mijn buik groeit. De echo’s zijn daarom iedere keer ook weer zó bijzonder. Maar de echte band zal er pas komen als ons meisje is geboren. Ik kan niet wachten!''

Hoe is de band met je eigen moeder en hoe ervaar je deze tijdens je zwangerschap?
''
Ik heb zelf een hele goede band met mijn moeder, dus nu ik zwanger ben is die alleen maar sterker geworden. Het voelt nu extra bijzonder en ik ben ook meer benieuwd naar haar bevalling en kraamtijd, onderwerpen waar we het voorheen nooit echt over hebben gehad. Ook heeft ze nog veel kleding en speelgoed van mezelf van vroeger bewaard, dus die kunnen nu weer hergebruikt wordt. Binnenkort gaan we ook ook nog samen shoppen voor de baby, zo leuk! heart emoji''

Wat zijn jouw struggles tijdens je zwangerschap?
''Ik heb een paar jaar geleden de diagnose PCOS gekregen en daardoor ook niet verwacht dat ik zo snel zwanger of überhaupt zwanger zou worden: aan mij mij is namelijk altijd door de dokter en gynaecoloog verteld dat dit lastig zou gaan. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik nu wél zwanger ben, maar daardoor kan ik het nog niet altijd even goed bevatten. Toch zit ik niet 24/7 op die bekende roze wolk, een beeld dat vaak wordt geschetst maar niet realistisch is. Want heel eerlijk: er gebeurt een hele hoop met je lichaam en die hormonen maken het er niet altijd even makkelijk op. wink emoji Vooral het eerste trimester was wel wennen, ik had nauwelijks energie en was continue misselijk: inmiddels kan ik weer van alles doen zoals sporten. Ik volg nu een PowerMama programma: echt een aanrader om lekker fit te blijven tijdens maar ook na de zwangerschap!''


Anne draagt hier deze look.