Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Voor TopVintage de ultieme gelegenheid om de gehele maand een ode te brengen aan een aantal powervrouwen. Deze keer is Josje aan het woord: een heerlijk enthousiaste vrouw met een succesvol eigen bedrijf als gelukspsycholoog én een eigen boek. Benieuwd hoe ze zover is gekomen? Laat je inspireren, gorgeous!  

 Je bent dus succesvol gelukspsycholoog. Vertel daar eens wat meer over?
‘’Ik ben 20 jaar geleden afgestudeerd als klinisch psycholoog. Ik heb een tijdje gewerkt met zware criminelen en ook heel veel van geleerd, maar het was ook wel erg deprimerend. Na 8 jaar dacht ik dan ook: ‘Is dit mijn leven?’ Toen ben ik voor de liefde naar het zuiden verhuisd en les gaan geven aan de Universiteit van Maastricht. Zo kwam ik in aanraking met positieve psychologie. Daarbij kijk je veel meer naar hoe we als mensen gezond kunnen blijven, een goede werk/privé balans behouden, geen burn-out krijgen en vooral gelukkig zijn. Toen dacht ik: ‘Dat is leuk! Iedereen wil toch gelukkig zijn, daar moet ik de markt mee op!’ En daar bleek dus ook een enorme vraag naar te zijn. Ik heb veel organisaties zoals bijvoorbeeld HelloFresh en Heineken benaderd met de vraag: ‘Doen jullie al iets op het gebied van werkgeluk?’ Die bedrijven waren gelijk geïnteresseerd en zo is het balletje gaan rollen. Dat liep meteen ongelofelijk storm. Ik ben toen ook nog gaan bloggen voor bekende platforms zoals Wendy Online, Bedrock Magazine en de &C en uiteindelijk mocht ik zelfs ook een boek schrijven. Het is dus op korte termijn allemaal heel snel gegroeid en ik denk ook doordat er veel behoefte aan is. Daardoor kreeg ik ook veel media-aandacht.

Ik help nu mensen om te leren hoe je jouw stukje geluk en mindset kunt sturen. Daar geef ik trainingen maar ook lezingen in. Echt super leuk! Nu doe ik dat allemaal nog alleen, maar ik sta wel op het punt om dit in de toekomst verder uit te breiden.’’

Wat is geluk voor jou zelf?
‘’Ik ben altijd druk, dus voor mij is geluk echt rust hebben, ook in mijn hoofd en tevreden zijn met het hier en nu. Dat je niet altijd maar meer wenst. Geluk is uiteindelijk iets subjectiefs en betekent voor iedereen weer wat anders, maar sinds de afgelopen 20 jaar dat ik psycholoog ben, merk ik dat het merendeel van de mensen vooral tevreden wilt zijn. Mensen willen leren om vooral ook blij te zijn met datgene wat je hebt! Tegenwoordig proberen we veel korte termijn geluk na te streven, denk daarbij aan een bezoekje aan een festival of een like op social media. Dat geeft hoge pieken, maar zakt ook weer heel snel. Echte lange termijn geluk zit in de simpele dingen zoals dus rust voelen en oke zijn met wat je hebt en hoe je leven eruitziet. Dat klinkt misschien wat saai, maar is wel heel belangrijk!’’

Je gaf aan dat je een eigen boek hebt geschreven. Hoe is deze tot stand gekomen? 
‘’Ik ben gaan bloggen voor verschillende bekende grote platforms en zo uiteindelijk ook benaderd door een uitgeverij. Die vonden mijn schrijfstijl heel leuk en vooral heel benaderbaar. Heel vet natuurlijk, want dat stond nog echt op mijn bucketlist. Het was een super ervaring, ik vond het echt prachtig en een enorm leerzaam proces! Het boek ‘Happy in 100 dagen’ is uiteindelijk ook super goed verkocht en neem ik nu altijd mee tijdens mijn lezingen. Ik weet alleen niet of ik het nog een keer zou doen, het was namelijk wel heel intensief! Het boek geeft je inzicht in: ‘Wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik?’ Met behulp van verschillende opdrachten komt er uiteindelijk één doel uit. Dat is wel heel prettig om voor je jezelf over na te denken. Het boek is lekker praktisch opgezet dus ook zeker een aanrader voor degene die minder graag lezen.’’

Welke tips zou je willen geven aan vrouwen voor een gelukkiger leven?  
‘’Zorg ervoor dat je iedere dag 30 minuten aan beweging doet. Heel cliché, maar deze tip geef ik altijd. Dat is namelijk de enige manier om alle vier je gelukshormonen tegelijk te activeren in je lichaam. Uit onderzoek is ook bewezen dat hoe vroeger je op de dag sport, hoe langer die gelukshormonen actief blijven en hoe beter je met tegenstand en stress door de dag heen kunt omgaan. Dus mensen die in de ochtend sporten, lijken al veel weerbaarder en positiever met bepaalde situaties om te gaan, dan mensen die dat niet doen. Ik ben dus grote voorstander van in de ochtend gaan wandelen, stofzuigen, maakt niet uit wat, zolang je hartslag maar een beetje verhoogt. Een andere tip is om bewust rust te nemen, en dan bedoel ik echt prikkelvrije uren. Social detoxing is een hype op dit moment. Het brein is namelijk oeroud en kan eigenlijk niet met al die prikkels omgaan. Dus als wij gaan Netflixen, zijn dat nog steeds visuele en auditieve signalen. Ook als we op onze telefoon bezig zijn, blijft ons brein aan het werk. Als je brein prikkelvrij is, door bijvoorbeeld een boek te lezen of te gaan wandelen, kun je jouw batterij oftewel je brein, letterlijk pas weer opladen. En als laatste tip voor de lange termijn: denk eens na over wat je doelen zijn en maak deze concreet en klein. Bijvoorbeeld: ‘Deze maand ga ik minder vaak ja zeggen op kantoor, door dit al eens één keer per week te doen’. Dat geeft je gelijk weer een confidence boost!’’

Wie is volgens jou een powervrouw en waarom?  
‘’Dat zijn er ontzettend veel! Maar op dit moment is dat voor mij Olympisch schaatser Irene Wüst. Ik heb laatst een heel diepte-interview over haar gelezen. Ze heeft jarenlang ongelofelijk hard moeten trainen en veel dingen hiervoor opzij gezet, terwijl wij alleen maar zien hoe ze voor de 6e keer goud wint op de Olympische Spelen. Ook heeft ze vaak het gevoel gehad dat ze niet goed genoeg was en veel tegenslagen meegemaakt, zoals het overlijden van een goede vriendin. Ondanks dat is ze toch blijven doorzetten, zichzelf gaan bewijzen en nóg harder gaan schaatsen. Ze kijkt echt naar: ‘Waar ben ik al wel goed in en waar kan ik mezelf nog in verbeteren?’ Dat is pas écht je eigen geluk maken! Het zit hem dus juist in je mindset en hoe je met alle shit omgaat. Dat laat ze zo goed zien, dus dat is zeker wel een echte powervrouw!’’