Happy International Women's Day! Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel van dit jaarlijkse ‘evenement’. De dag staat voor de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Meestal wordt de dag gevierd aan de hand van een specifiek thema, zoals 'tegen geweld' of 'gelijke behandeling'. 

Nu Internationale Vrouwendag vandaag weer voor de deur staat, leek ons dit een uitgelezen moment om even stil te staan bij deze belangrijke dag en bij de sterke vrouwen die zijn opgekomen voor de rechten die ons vandaag de dag tot strong independent women maken! Want ook bij TopVintage, waar we voor 80% uit vrouwen bestaan, nemen we hier jaarlijks een momentje voor. Met als kern ‘voor en door vrouwen’ proberen wij dames te inspireren om sterk, creatief, prachtig en vooral zichzelf te zijn. sparkles emoji

“There is no limit to what we, as women, can accomplish” - Michelle Obama

Waar komt internationale vrouwendag vandaan?

Internationale Vrouwendag heeft een lange, maar vooral bewonderenswaardige historie. Velen zeggen dat het allemaal begon op een vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Honderden mannen én vrouwen uit maar liefst zeventien landen namen hieraan deel. Maar stiekem was het feministische zaadje twee jaar daarvoor al geplant! Want de aanleiding van deze grote opkomst was de massale staking op 8 maart in 1908 in Chicago en New York. Powervrouwen uit de textiel- en kledingindustrie kwamen toen op voor een werkdag van acht uur, betere arbeidsomstandigheden en natuurlijk: het vrouwenkiesrecht! Deze dag staat voor altijd in de geschiedenisboeken als de geboortedag van de emancipatie en de strijd tegen discriminatie tegen vrouwen. muscle emoji

“I raise up my voice - not so that I can shout, but so that those without a voice can be heard.” - Malala Yousafzai

Kiesrecht
Na de gigantische staking in New York had ineens iedereen het over het vrouwenkiesrecht. In de jaren tot aan de Eerste Wereldoorlog werden in steeds meer landen op 8 maart allemaal demonstraties en vergaderingen gevoerd. Allemaal met één belangrijk onderwerp: vrouwen verdienen ook kiesrecht. Want inderdaad: waarom mochten vrouwen niet stemmen? Onze stem is toch net zo belangrijk?  

Met de opmars van de feministische beweging in de jaren zestig werd 8 maart officieel benoemd tot Internationale Vrouwendag in veel socialistische landen. In het jaar 1978 werd de dag dan ook eindelijk als feestdag erkend in de VN. En daarmee kreeg de dag ook in Nederland meer betekenis. 

Vandaag de dag staan vrouwen er, dankzij de sterke en vooral moedige vrouwen die daarvoor hebben gevochten, een stuk sterker voor. Zeker in westerse landen worden de verschillen tussen mannen en vrouwen een stuk kleiner. Niet overal, maar de strijdbijl is ook nog lang niet begraven.

Tegenwoordig staan we op Internationale Vrouwendag vooral stil bij de ‘strijd’ die vrouwen vandaag de dag nog moeten vechten. Er wordt veel geprotesteerd tegen o.a. vrouwelijke gewetensgevangenen, slachtoffers van marteling en (huiselijk) geweld en mensenrechtenverdedigers. Maar ook discriminatie, racisme, economische zelfstandigheid en empowerment zijn kwesties die nog aan bod komen. En dat is maar goed ook, want als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het dat wij vrouwen samen een onverslaanbaar front zijn.

“You must never be fearful about what you are doing when it is right.” - Rosa Parks

Wat is er te doen op Internationale Vrouwendag 2023?

Dit jaar staat Internationale Vrouwendag in het teken van ‘Onbeperkt Leefbaar’. Hoe worden vrouwen vandaag de dag nog beperkt? Kunnen wij vrouwen wel ‘onbeperkt’ meedoen in de huidige maatschappij? Maar ook: hoe solidair zijn we nu tegen elkaar en wat kunnen we hierin nog verbeteren? Verschrikkelijke gebeurtenissen vinden overal ter wereld plaats, zoals pandemieën, natuurrampen, oorlog, ongelijke kansen en armoede, waardoor het lijkt alsof onze leefomgeving steeds beperkter wordt. Tijdens deze dag, met dit specifieke thema, richten we ons op wat vrouwen kunnen doen om ons leven weer onbeperkt leefbaar te maken. Ook dit jaar kun je weer deelnemen aan diverse lezingen, evenementen, online events en zelfs protestmarsen door het hele land. Op de website van Internationale Vrouwendag vind je welke sprekers en activiteiten er op de planning staan.


Wat doe jij om je empowered te voelen?

Female empowerment uit zich op zó veel verschillende manieren. Waar de één heel vocaal is en anderen inspireert, is de ander meer bezig met het juiste voorbeeld uitstralen. Wat veel misschien niet realiseren, is dat je al onderdeel uit kunt maken van de Women’s Rights Movement door jouw rechten en kansen volop te benutten. Laat zien dat jij een strong independent women bent, kom op voor je ambities en volg je dromen. Maak dit af met een keigoede uitstraling in een op-en-top feminine outfit, prachtige hairdo en een paar killer-heels en niemand zal jou in de weg durven staan. heart emojifire emoji


“The most alluring thing a woman can have is confidence.” - Beyoncé

Scoor je empowerment outfit nu in onze collectie

Waarin voel jij je het sterkst? In een stoere jumpsuit of een vrouwelijke jurk? In sexy pumps of juist in een paar gave boots? Wat jouw power-look ook is, je vindt hem vast en zeker in onze collectie! kiss emoji