Wist je dat we tegenwoordig een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer dragen? Ik schrik daar wel van! We zijn steeds bewuster bezig met het milieu door bijvoorbeeld minder vlees te eten en elektrisch te gaan rijden, maar hoe zit het eigenlijk met kleding? Steeds meer merken maken hun collecties van duurzame materialen geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden en dat is een zeer fijne ontwikkeling. Ook bij TopVintage hebben wij een categorie met sustainable items op onze website.

Koop jij regelmatig kleding gemaakt van bijvoorbeeld biologisch katoen of tencel? Goed bezig, girl! De eerste stappen zijn gezet. Laten we nu alleen nog duurzamer met onze kleding omgaan en er een lifestyle van maken. Moeilijk? Nee hoor. Hieronder geef ik je een aantal tips waar je direct mee kunt beginnen. Heb jij zelf nog goede ideeën? Laat dan even een reactie achter. Ik ben benieuwd! :-)

Bewuster shoppen
Heb je dat jurkje nu wel écht nodig en heb je niet al een blouse in die sixties print? Shoppen is heerlijk en geeft je een ultiem geluksgevoel (I know), maar het maakt je achteraf minder happy als je het item nooit aandoet en dus meer voor de sier in je kast hangt. Vaak koop je items uit emotie: ‘’Ik heb een rotweek gehad dus ik verdien wat nieuws’’. Of ga je de stad in en kom je opeens met een paar schoenen terug terwijl je een cadeautje voor je moeder moest halen. Herkenbaar? Ik ben zelf ook schuldig hoor. Zo zonde! Daarnaast is het ook pijnlijk voor je portemonnee. In dit geval is mijn advies: Less is more. Zorg voor een paar key items in je kast die je eindeloos kunt combineren. En heb je een baaldag? Zoek dan op een andere manier afleiding. Ga bijvoorbeeld lekker uit eten of een stukje wandelen in het bos.

Lekker naaien
We gooien gemiddeld zo’n 14 kilo per persoon jaarlijks weg aan kleding. Dat is best veel, hè! Denk daarom goed na voordat je iets wegdoet. Kun je iemand uit je vriendinnengroep of familie er nog blij mee maken? Als de kleding kapot is, kun je er misschien nog een tweede leven in blazen door deze naar een naaiatelier te brengen. Ben je zelf handig met naald en draad? Lucky you! Dat bespaart je weer geld. Ik kan nog niet eens een knoop aan een blouse naaien (shame on me), dus daarom ga ik binnenkort een naaicursus volgen. Gezellig om bijvoorbeeld met vriendinnen te doen en het is altijd leuk om weer wat nieuws te leren!

Mix en match!
Shoppen in je eigen kast; dat is toch het leukste wat er is?! ;-) Ga eens een middag grondig door je retro garderobe heen en maak een selectie. Wat zijn mijn favorieten? Wat verdient een tweede leven en wat kan er écht weg? Vaak kom je items tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. De kunst is om je favorieten aankopen te gaan mixen en matchen met de items die je vrij weinig draagt. Probeer nieuwe combinaties, printjes en kleuren met elkaar te combineren en varieer ook eens met accessoires. Je zult verbaasd zijn over wat er mogelijk is en wat voor leuke nieuwe outfits daaruit voorkomen.

Kleine wasjes, grote wasjes
Ook het onderhoud van jouw kleding is erg belangrijk zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Het is namelijk nogal zonde als je trui na het wassen twee maten kleiner is. Toch? ;-) Hier vind je daarom een overzichtje met de betekenis van alle wassymbolen. Tip: bewaar deze afbeelding op je telefoon. Altijd handig als je bijvoorbeeld even twijfelt over welk wasprogramma je moet gebruiken voor je favoriete jurkje.

Een aantal duurzame key items
Kleding van hoogwaardiger materialen gaat langer mee. Daar heb je dus écht jarenlang plezier van. Helaas zit daar vaak wel een duurder prijskaartje aan. Ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, dus begin in ieder geval met een aantal key items van duurzaam materiaal zoals een little black dress, klassieke witte blouse of ieder ander item wat jij talloze keren zult dragen. Deze kun je dan combineren met items uit een minder dure collectie of goedkoper merk.
Verder is vintage kleding ook een goede duurzame optie. Diverse boetiekjes en rommelmarkten afstruinen is ook nog eens heel leuk als je de pareltjes eruit weet te halen!

Create your own style!
Ieder seizoen worden we weer overspoeld met de laatste fashiontrends in magazines en de winkels. Super leuk! Maar het is ook belangrijk om je eigen stijl te ontdekken en niet ieder seizoen weer een geheel nieuwe garderobe aan te schaffen. Probeer deze daarom eens te ontdekken: Wat is kenmerkend voor jou? Wat staat je goed en wat juist niet? Wat zijn jouw favoriete kleuren? En als retro lover heb je waarschijnlijk ook vast wel een favoriete decade?

Probeer dit allemaal in je achterhoofd te houden tijdens het shoppen want modetrends komen en gaan… maar jouw fabulous style zal hopelijk voor altijd blijven bestaan. ;-)

Organiseer een kledingruil party
Soms koop je iets geweldigs, maar past het niet meer, matcht het niet met de rest van je kledingkast of zit het simpelweg gewoon niet lekker. Die items zijn perfect voor een kledingruil party! Nodig je vriendinnen of bijvoorbeeld collega’s uit met ongeveer dezelfde maat, en laat iedereen haar mooiste items die ze niet meer dragen meenemen. Zo maak je iemand anders blij met kleding die jij toch niet meer draagt en scoor je zelf hopelijk ook nog leuke items. Daarnaast is het ook nog eens super gezellig met een hapje en drankje erbij. Dubbel win dus! :-D