Brigitte Bardot: een waar stijlicoon!

Hét Europese gezicht in de jaren 50 en 60, sekssymbool uit Frankrijk én natuurlijk een waar stijlicoon: Brigitte Bardot! Inmiddels heeft ze al 87 kaarsjes mogen uitblazen en ondanks dat ze in 1973 haar pensioen aankondigde, beïnvloed ze nog steeds de hedendaagse (retro)mode met haar spraakmakende looks waarmee ze ook mij heeft weten te inspireren ;-).

Wie is Brigitte Bardot?

Brigitte Bardot werd op 28 september 1934 geboren in Parijs waar ze samen met haar zusje opgroeide in een streng gezin. Naast zingen was dansen één van haar grote passies. Ze ging dan ook naar de dansacademie en nam een bijbaantje als model, wat later ook het begin van haar carrière als actrice zou betekenen. Ze bleef namelijk niet onopgemerkt met haar prachtige looks en stond in 1950 op de voorpagina van de Elle te stralen. Regisseur Roger Vadim kon zijn ogen niet van haar afhouden en zag potentie in haar (who wouldn't ;-)). In 1952 was Brigitte voor het eerst te zien op het witte doek, maar haar grote doorbraak was met haar hoofdrol in de film 'Et Dieu... Créa la Femme' (And God Created Woman) in 1956, geregisseerd door Roger Vadim waar ze nu ook mee getrouwd was. Een zoon, meerdere stukgelopen huwelijken en 48 films later, besloot ze op haar 40ste te stoppen met haar carrière als model en actrice. Ze heeft zichzelf teruggetrokken in het prachtige St. Tropez waar ze haar roem voor dierenrechten inzet.

Iconische, tijdloze BB looks

Brigitte Bardot is een stijlicoon pur sang, als je het mij vraagt! Naast alle prachtige foto's, fantastische films en haar rol als activiste, heeft ze ook haar permanente stempel op de modewereld gedrukt. Haar stijl zou je kunnen omschrijven als gewaagd en sexy met een schattige girly touch. Ondanks haar kenmerkelijke looks, liep Brigitte Bardot vaak in een simpele jeans en een T-shirt rond. En laten we eerlijk zijn... met haar sex appeal liet ze zelfs de meest simpele outfits super HOT uitzien ;-). Ik neem jullie hieronder mee in de 6 meest spraakmakende trends die Brigitte Bardot teweeg heeft gebracht en welke je nu nog steeds overal terugziet.

1. BB ruitje

De geruite print, die voorheen vooral gebruikt werd voor tafelkleden, werd na een onvergetelijk moment een must-have in iedere garderobe. Op 25-jarige leeftijd trouwde Brigitte Bardot met acteur Jacques Charrier en vroeg ze couturier Jacques Esterel om haar trouwjurk te maken. Op haar grote dag, 18 juni 1959, verschijnt Brigitte met haar nieuwe echtgenoot, gekleed in een roze en wit geruite jurk met een puffy petticoat voering. Je raadt het al... diezelfde zomer was heel Parijs bezaaid met het iconische ruitje en liep iedereen er in rond. Later ontwierp Jacques Esterel, onder leiding van kostuumontwerper Rosine Delamare, de outfits van Brigitte Bardot in de rol van Virginie in ''Voulez-vous danser avec moi? (Come Dance with Me)''. Eén daarvan was de geruite swing rok die later een van de meest iconische outfits in de bioscoopgeschiedenis zou worden. Nu kennen we het ruitje allemaal als de 'BB gingham' print.


2. Bretonse streep

Voordat Brigitte Bardot St. Tropez omtoverde tot een jetset locatie, was het een knus vissersdorpje, een plek die ze van jongs af aan al vaak bezocht. Met haar hoofdrol in 'Et Dieu... Créa la Femme' (And God Created Woman) in 1956 was ze een groot voorbeeld voor jonge vrouwen. Zowel op scherm als in haar vrije tijd droeg ze streepjes, klassieke sailor truien en capri broeken die symbool stonden voor het vissersdorpje. Al snel ontstond de Riviera stijl die een heuse trend werd. Eentje die niet alleen in de jaren 60 populair was, maar het modebeeld sindsdien eigenlijk niet meer verlaten heeft.

3. Bardot neckline

De 'Bardot neckline' is een terugkerende trend waar ik persoonlijk he-le-maal gek op ben. Brigitte droeg zó vaak off-shoulder topjes en truitjes, dat de halslijn naar haar vernoemd werd. De blote schouders zorgen voor een instant sassy en sexy look zonder dat je teveel bloot geeft.


4. Bikini's

De bikini werd helemaal hot nadat Brigitte op het witte doek schitterde in de film ''Manina, la fille sans voiles (Manina, the Girl in the Bikini)'' in 1952. Het jaar daarna poseerde ze in bikini tijdens het filmfestival in Cannes op de Franse stranden waar ze op bijna iedere foto stond die de paparazzi maakte. Zo kwam de bikini terug in het modebeeld, een erfenis die Brigitte Bardot naliet aan vrouwen over de hele wereld. In 1949 werd de bikini namelijk in landen als Frankrijk, België, Italië en Spanje verboden en moest badmode aan een bepaalde lengte voldoen. Dankzij de invloeden van iconen als Brigitte Bardot kregen vrouwen weer een stukje vrijheid terug en mochten ze hun lichaam weer langzaam maar zeker vieren in een prachtige bikini... oftewel een ''itsy bitsy teenie weenie yellow polka-dot bikini'' zoals Brian Hyland in 1960 zong ;-).


5. Ballerina's

Als we iemand moeten bedanken voor ballerina’s, dan is het wel Brigitte Bardot. Als grote fan van het Franse merk Repetto, begon ze in 1956 een samenwerking en vroeg ze het merk om een schoentje te maken dat precies op die van een balletdanser lijkt. De ballerina's waren nu officieel geboren ;-). Brigitte maakte bijna iedere look af met de platte schoentjes. Dit maakte haar sassy, girly en sexy look helemaal af. Ook wel de typische Franse ''Je ne sais quoi'' look. Een blijvende trend waar ik hartstikke blij mee ben... stylish én super comfortabel.


6. Wilde haren en smokey eyes

De coupe van Brigitte Bardot is eentje waar we allemaal jaloers op zijn. Lang, blond en vol volume. Hoe wilder, hoe beter. Brigitte toupeerde haar haren voor maximaal volume. Haar wilde look verfijnde ze vaak met een diadeem, sjaaltje of flaphoed voor een meisjesachtige twist. Om haar look af te maken, waren haar ogen vaak donker opgemaakt. Een dramatische, smokey cat eye.

Bardot your wardrobe

Kun jij ook geen genoeg krijgen van deze typische Brigitte Bardot looks? In onze collectie vind je alles om je garderobe 'Bardot-proof' te maken ;-). Creëer één van de iconische looks of geef er je eigen draai aan. Het fijne aan haar meest gedragen items is dat ze tijdloos en dus super makkelijk te combineren zijn. Ik ga deze zomer rond paraderen in deze 70s Soledad Top in Black van Bunny, mijn absolute favoriet! ''Fashion may not be a weapon of the woman, but at least it gives her the ammunition!'' - Brigitte Bardot


Bron beeldmateriaal: @brigittebardotofficial en @brigittebardots (Instagram)