Zei er
iemand cocktails? Yes, please! Ga voor het ultieme vintage summer gevoel met
deze óverheerlijke cocktails uit de fifties, sixties en seventies. Welke decade
is jouw favoriet? Probeer ze allemaal! Cheers, gorgeous!
Cocktail uit de 50s
Piña Colada
Er
was eens een barman in 1954 bij the Caribe Hilton in San Juan, Puerto Rico. Hij kwam met de geniale ingeving om rum, kokosmelk en ananassap
met elkaar te mixen….de piña colada was geboren! Tegenwoordig nog steeds een
heerlijk drankje en perfect voor een zomerse dag.
Dit heb je nodig:
- Witte rum
- Kokosmelk
- 1 eetlepel gecondenseerde melk
- Ananassap
- Schijfjes verse ananas
- Crushed ijs
- Cocktailglas
Mix it up!
Mix 30ml rum,
30ml kokosmelk, 1 eetlepel gecondenseerde melk en 30 ml ananassap
in een blender. Voeg er crushed ijs aan toe en mix het geheel 15 seconden lang.
Serveer het volgens in een cocktailglas en garneer met een schijfje verse
ananas.
Margarita
Iedereen
zegt JA tegen margarita! Dit populaire drankje uit de fifties is er voor
iedereen die niet van mega zoete cocktails houdt.
Dit heb je nodig:
- Tequila
- Triple sec
- 4-5 limoenen
- IJsblokjes
- Zout
- Cocktailglas
Ja, ja, maak die margarita!
Mix 50ml tequila met 100ml triple sec en het limoensap (van ca. 4 limoenen) met
de ijsblokjes in een cocktailshaker of een kan. Wat is nu een margarita zonder
een zout randje? Ga dus met een partje limoen over de rand van het cocktailglas,
schep wat zout op een bordje en doop het randje van het glas erin. Schenk dan
de cocktail erin, garneer met een schijfje limoen en genieten maar!
Cocktails uit de 60s
Bloody Mary
Mede dankzij
een grote campagne van Smirnoff, was Bloody Mary het vodka-based drankje dat in
de jaren’60 op iedere menukaart terug te vinden was.
Dit heb je nodig:
- Wodka
- (Spiced) tomatensap
- Tabasco
- Worcestershire saus
- IJsblokjes
- Longdrinkglas
Optioneel:
- Peper & zout
- 1 stengel bleekselderij
- Cayennepeper
- Limoen
Spice it
up!
Maak
de klassieke Bloody Mary met 120 ml tomatensap en 45 ml wodka. Afgetopt met 4
scheutjes Worcestershire saus en 4 scheutjes Tabasco om het éxtra pittige te
maken. Spice it up! Er zijn ook combinaties mogelijk met andere ‘spices’ zoals
piri piri saus, peper, zout, cayennepeper, limoen en selderij. It’s up to you. Schenk het
drankje in een longdrinkglas met wat ijsblokjes en je Bloody Mary is klaar.
Dirty Martini
“Shaken, not stirred’’. Wie kent deze uitspraak van James Bond nu niet? Dit
drankje werd dan ook erg populair in de jaren ‘60 door de film ‘Goldfinger’. Hieronder
lees je hoe je dit drankje maakt.
Dit heb je nodig:
- Wodka
- Vermouth (Cocchi)
- Vijf groene olijven (Nocellara del Belice)
- Martiniglas
- Crushed ijs of kleine ijsblokjes
Let’s get dirty
Koel
een martiniglas. Neem vier olijven en plet ze met een stamper in het glas van
een cocktailshaker. Doe kleine ijsblokjes of crushed ijs in de shaker. Deze mag
tweederde vol zijn. Giet er 60 ml wodka en 15 ml droge vermouth bij. Schud de
mengeling 15 seconden lang, zo vermengt het ijs zich met de alcohol. Zeef het mengsel
in een martiniglas. Serveer met een extra olijf erin en je James Bond…eh… Dirty Martini cocktail is klaar!
Cocktails
uit de 70s
The Godfather
Stoere
chicks, opgelet! Dit easy drankje werd in de jaren ’70 populair door de klassieker
‘The Godfather’. Ben jij gek op whisky? Dan stelt ‘The Godfather’ je zeker niet
teleur.
Wat heb je nodig:
- Scotch whisky
- Amaretto
- Citroenzeste
- IJsblokjes
- Whiskyglas
Aan de slag!
Haal je allermooiste whiskyglazen uit de kast en doe er 4 tot 6 ijsblokjes in. Schenk
50ml van je favo whisky en erna 25 ml amaretto over de ijsblokjes heen. Roer
dit even goed door, garneer het drankje eventueel met de citroenzeste en
genieten maar!
Pink Lady
To all the pink ladies! Dit
drankje is ontstaan in de jaren ’50 maar maakte in de jaren ’70 een échte
comeback. Alleen al van de roze kleur van deze cocktail worden wij héél blij.
Wat heb je nodig?
- Vodka
- Cointreau
- Guavesap
- Monin viooltjessiroop
- Limoensap (halve limoen)
- Citroen
- Martiniglas
- IJs
Life is better in pink
Zet een martini glas klaar met wat ijs erin zodat het glas goed koud wordt. Voeg
nu 30ml cointreau, 30ml vodka, 60 ml guavesap, limoensap (van ½ limoen) en 1
eetlepel Monin viooltjessiroop toe aan de shaker en shake it up, baby (een
minuutje ongeveer)! Schenk het mengsel vervolgens in het martini glas en maak
je Pink Lady af met een citroenschijfje. Met wie ga jij deze cocktail drinken?