Met de herfst bijna in aantocht is er niks fijner dan weer wat meer tijd binnen door te brengen. Of je nu taarten gaat bakken in je prachtige swing jurk, een goed boek op de bank leest of knuffelt met je kat; hoe heerlijk is het om dat te doen in een perfect gestyled vintage interieur. Kan jouw woonkamer nog wel een retro touch gebruiken of wil je juist weer eens wat anders? Hieronder geef ik je 5 tips voor een prachtig vintage (inspired) interieur. Kom dus maar op met die koude wintermaanden!

1.Missie ‘Op zoek naar vintage pareltjes’
Het creëren van een prachtig vintage (inspired) interieur begint met het vinden van de juiste meubels en accessoires die matchen met jouw stijl en woning. Tijd dus om kringloopwinkels en rommelmarkten bij jou in de buurt af te struinen op zoek naar vintage pareltjes. Mijn advies? Zorg ervoor dat je tijdens jouw missie gericht op zoek gaat. Dat maakt jouw zoektocht een stuk makkelijker. Wat ontbreekt er nog in jouw interieur? Ben je op zoek naar nieuwe stoelen voor bij de eettafel, een poef voor in die ene kale hoek of een opbergkastje voor in de keuken? Of mist jouw interieur juist nog net die finishing touch? Ga dan eens op zoek naar mooie vintage vazen, een stoere lamp of bijvoorbeeld een oude platenspeler.2. Wat is jouw verhaal?

Bij een vintage interieur horen meubels en decoratie met een verhaal; dat maakt het juist ook zo uniek! Zo is mijn dressoir bijvoorbeeld nog van mijn opa en oma geweest en met een likje verf een échte eyecatcher in mijn woonkamer. Dat geldt ook voor het Perzisch tapijt dat mijn eethoek gelijk die perfecte retro look geeft. Ga dus eens voor jezelf na of je van je opa of oma, oud tante of op zolder nog items of erfstukken hebt staan die een tweede leven verdienen in bijvoorbeeld jouw woonkamer of eethoek. Of misschien heb je nog wel leuke souvenirtjes van een mooie reis die je hebt gemaakt? Oude foto’s in verschillende lijstjes doen het trouwens ook goed! Die lijstjes scoor je bij een kringloopwinkel maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer retro versies te koop bij interieurwinkels of webshops. Etaleer ze bijvoorbeeld met een aantal kleine plantjes of cactussen in een open kast of plankje boven je televisie.3. Kleur in je retro interieur
Kleur op de muur doet een hoop! Ren nu niet gelijk de eerste beste Praxis of Karwei winkel naar binnen (al begrijp ik je enthousiasme wink emoji), maar bedenk eerst welke kleur een goede match is met jouw stijl. Bij vintage kleuren kun je onder andere denken aan vergrijsd geel, loodgrijs, olijfgroen, donkerblauw en diverse pasteltintjes zoals roze en mintgroen. Focus je vooral niet op één kleur maar creëer juist contrasten met een aantal kleuren of in combinatie met printjes. Less is more is zeker niet van toepassing… heerlijk! Ook de keuze voor een bepaalde decade speelt een belangrijke rol in de overweging van kleur. Rond de fifties werd er bijvoorbeeld veel met hout, bruine en groene kleurtinten gewerkt. Ga jij liever voor een sixties style? Kies dan voor felle kleuren zoals oranje. Ben je juist gek op de seventies dan mag een retro behang met vrolijke en drukke prints absoluut niet in jouw interieur ontbreken.4. Heel.veel.planten
Ja, heel veel planten. Zei ik al dat je veel plantjes in huis moet hebben? Ik denk dat de boodschap wel duidelijk is. ;-) Ook dat geeft je interieur namelijk een échte retro look. Denk daarbij aan de pannenkoekplant, sansevieria en graslelie; allemaal planten die je in de jaren ’60 en ’70 in veel woonkamers zag en dus bij jou thuis ook niet mogen ontbreken.

5. Copycat
Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch? Laat je dus inspireren door Pinterest (maar wees gewaarschuwd; werkt verslavend wink emoji), de woonbeurs (vintage is nu gelukkig toch helemaal hot) of bezoek eens onze TopVintage Store. Daar is namelijk ook veel energie gestoken in het prachtige retro interieur met diverse printjes, prachtige vintage meubels en accessoires. Een échte must-see!


Credits interieur foto's: Gina van Es (@maiden.of.the.moss)