Hoewel ik volledig voorstander ben van een au naturel look (je bent al prachtig van jezelf, ja, ook jij!), vind ik het FAN-TAS-TISCH om met make-up te experimenteren. Als ik een vintage geïnspireerde outfit draag, wil ik het liefst terug in de tijd voor de complete ervaring. Dát gevoel komt het dichtstbij wanneer ik ook mijn haar en make-up een vintage twist geef. Ik merkte dat ik het vooral lastig vond om met make-up een retro look te creëren en kwam dan eigenlijk ook niet verder dan rode lipstick en winged eyeliner. Ik ben uitgebreid op onderzoek gegaan en wil mijn bevindingen graag met jullie delen zodat ook jullie dat échte vintage gevoel kunnen ervaren. :-)

Roaring twenties

In deze blog post zal ik jullie stap voor stap meenemen in een ‘20s inspired make-up look met een moderne twist. Glitz and glam or home jam… met deze make-up look ben jij in een handomdraai klaar voor welke gelegenheid dan ook! Denk je roaring twenties, denk je Great Gatsby, Louise Brooks, Clara Bow, Coco Chanel, Greta Garbo, flapper dresses met franjes, kralen, veren en OHJA… prachtige make-up looks! Net als de kleding is ook deze super kenmerkend en extravagant. De foto’s die je voorbij ziet komen zijn vaak zwart/wit en dus ook erg misleidend. In de roaring twenties was de make-up namelijk vaak erg opvallend en kleurrijk.

Wat heb je nodig?

- Foundation
- Concealer
- Concealer kwastje
- (Losse) Poeder
- Fluffy powder puff of kwast
- Matte, rode blush
- Blush kwast
- Zwart oogpotlood
- Wenkbrauw borsteltje
- Zwarte of bruine mascara
- Grijze, bruine, plum, groene of blauwe matte oogschaduw
- Matte, rode lipstick
- Matte, rode lipliner

Voorbereiding:
- Maak je haar vast of clip het naar achter.
- Was je gezicht met een milde cleanser of zeep. Spoel je huid goed schoon met koud water en dep het vervolgens droog met een handdoek (niet wrijven!).
- Smeer je gezicht in met een vochtinbrengende crème. Now you’re good to go!

Let’s start in 3…2…1…

1. Breng de foundation in je eigen huidskleur aan voor een egale basis.

2. Breng de poeder aan met een fluffy powder puff of kwast door de contouren van je gezicht te volgen. Gebruik hiervoor bij voorkeur losse poeder in een tint lichter dan je huid voor een typische ‘20s look. Let op: het moet geen dekkend masker worden, maar het moet juist de vormen in je gezicht benadrukken.

3. Als je volle wenkbrauwen hebt, hoef je deze natuurlijk niet helemaal dun te plukken ;-). Camoufleer eerst je wenkbrauwen met concealer en kam daarna met een borsteltje eerst alle haartjes omhoog, en vervolgens vanaf de bovenkant weer iets naar beneden om een gebogen lijn te creëren. Gebruik een oogpotlood die bij je haarkleur past om een dunne boog te tekenen. Als je voor een iets dramatischer look wilt gaan, kun je ervoor kiezen om de boog aan de buitenkant iets verder naar beneden door te trekken. Trek met je concealer kwastje een strakke lijn zowel boven als onder je wenkbrauwen om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Tip: als je wenkbrauwhaartjes eigenwijs zijn (zoals die van mij), kun je deze temmen met een doorzichtige wenkbrauwgel.

4. Gebruik zwart oogpotlood om een lijn langs je onderste ooglid te trekken en blend deze voorzichtig tussen je wimpers met een dun kwastje. Doe hetzelfde op je bovenste ooglid, maar maak deze lijn iets dikker en laat deze aan de buitenkant ongeveer 5 millimeter doorlopen. Blend ook deze lijn vervolgens uit een smokey look te creëren.

5. Om de kleur van je oogschaduw te bepalen werd er deze handige guide gebruikt:
- Blauwe ogen: groene of blauwe oogschaduw
- Groene ogen: grijze of groene oogschaduw
- Bruine ogen: bruine of plum oogschaduw

Kies een kleur die bij je ogen past of gewoon, waar je lekker zin in hebt! Breng op je bovenste ooglid eerst een donkerdere tint aan en vervolgens net daarboven een lichtere tint. Probeer een ronde vorm te creëren en blend daarna de twee tinten voor een mooie overloop. Je kunt uiteraard meerdere lagen aanbrengen om het donkerder te maken. Daarnaast kun je ook een extra lichtpuntje met witte oogschaduw in je binnenste ooghoeken aanbrengen voor een frisse uitstraling. Leuk weetje: filmsterren uit de twenties brachten oogschaduw heel dik en donker aan zodat hun make-up goed zichtbaar was op zwart/wit beeld.

6. Breng bruine of zwarte mascara aan op zowel je bovenste als onderste wimpers. In de twenties werd er overdag vaak voor bruine mascara gekozen en ’s avonds voor zwarte.

7. Voor de mess makers onder ons (it’s me!): zorg ervoor dat je alle geknoeide oogschaduw onder je ogen voorzichtig wegpoetst. Breng hier vervolgens concealer in je eigen huidskleur aan met een concealer kwastje.

8. Breng vervolgens matte, rode blush op de appeltjes van je wangen aan door herhaaldelijk een cirkel beweging te maken met je kwast. Hold your horses: werk in laagjes, zodat je niet teveel in één keer aanbrengt ;-).

9. En als finishing touch: matte, rode lipstick. Kies voor een rode kleur met een oranje tint of bordeauxrood voor de meest authentieke twenties look. De meest gebruikte vorm uit die tijd is een cupidoboog die de lijn van de bovenlip iets overschrijdt voor een vollere look. De onderlip daarentegen werd juist vaak iets kleiner gemaakt. Dep eerst met je vinger een beetje concealer op je lippen zodat je een goede basis hebt om mee te werken. Breng vervolgens de lipliner aan om de vorm te bepalen. Blend de lijn voorzichtig naar de binnenkant van je lippen en vul deze vervolgens op met lipstick. Voilà, klaar is je twenties make-up look!

Resultaat 20s make-up look

Heel belangrijk: REMEMBER TO HAVE FUN. Het hoeft niet perfect te zijn. Experimenteer, probeer, haal alles er weer af en probeer het nog een keer! Dit is hoe mijn look voor het eerst uit de verf kwam:


Kledingdilemma who?

Pssst… mocht je nou helemaal verliefd zijn op deze make-up look, maar eigenlijk helemaal geen matching ‘20s outfit hebben… No. Problem. At. All. Cape shawls, bolero’s, maxi jurken en cocktail jurken, allemaal gedompeld in kralen en pailletten. Je vindt de mooiste 20s inspired kleding in onze collectie. Maak je outfit af met sprankelende sieraden, een tasje en een paar pumps. TopVintage to the rescue, again ;-)!