Duurzamer leven lastig of saai? Nee hoor! Het hoeft echt niet veel moeite te kosten om Moeder Natuur een handje te helpen. Dit kan al door de kleinste dingen. Met deze 7 eenvoudige tips help ik je graag op weg! smile emoji

1. Samen shoppen = nóg meer plezier

Hebben jij en je vriendinnen, moeder of zus een (of meerdere) favoriete webshop(s)? Spreek dan eens met elkaar af om samen tegelijk een aankoop te doen. Naast dat je er wellicht ook nog verzendkosten mee bespaart, is het ook veel duurzamer doordat er maar één postbezorger op pad hoeft én er minder verpakking wordt gebruikt. Ideaal en leuk om samen het pakketje uit te pakken! 



2. Probeer eens wat minder vlees te eten 

Niet alleen diervriendelijk, maar ook goed voor het milieu. Voor de productie van rundvlees is namelijk heel veel water nodig. Zo wordt er voor 1 kilo vlees in totaal 15.500 liter gebruikt. Reken je dat om in een stukje vlees per dag, dan is dat zo'n 1.300 liter water. Af en toe minder vlees eten heeft dus een grotere impact op het milieu dan je misschien denkt. Zelf eet ik inmiddels alweer bijna 2 jaar geen vlees meer (wel nog af en toe vis). Tegenwoordig zijn er gelukkig veel lekkere vleesvervangers en receptjes waardoor het vrij gemakkelijk is om geen of minder vlees te eten. 

3. Let’s have a party!

Uitgekeken op die ene jurk of pumps? Soms koop je iets geweldigs, maar past het niet meer, matcht het niet met de rest van je kledingkast of zit het simpelweg gewoon niet lekker. Die items zijn perfect voor een kledingruil party! Nodig je vriendinnen of bijvoorbeeld collega’s uit met ongeveer dezelfde maat, en laat iedereen haar mooiste items die ze niet meer dragen meenemen. Zo maak je iemand anders blij met kleding die jij toch niet meer draagt en scoor je zelf hopelijk ook nog leuke items. Daarnaast is het ook nog eens super gezellig met een hapje en drankje erbij. Liever online? Deel je item(s) via onze Retro Lovers Facebook groep en wie weet maak je er iemand anders nog wel heel blij mee. smile emoji



4. Bag for life

Neem tijdens het winkelen altijd standaard een (recyclebaar) tasje mee, zodat je geen plastic zak meer hoeft te gebruiken. Dat scheelt een hoop! Shop je liever online? Check dan ook eens hoe de webshop hiermee omgaat. Wist je bijvoorbeeld dat wij onze pakketjes in verpakkingen van 100% gerecycled plastic versturen? Je leest hier meer over op onze ‘duurzaam ondernemen’ pagina.



5. Raadpleeg altijd de maattabel

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk pakketjes hoeft te retourneren. Dat bespaart namelijk weer een hoop CO2 uitstoot. Dit kun je doen door altijd even de maattabel te checken. Zo voorkom je al gauw dat je de verkeerde maat bestelt. Wist je dat onze maattabel in 99% van de gevallen klopt? Ieder item wordt namelijk door onze Fashion Editors doorgepast, zodat je altijd het juiste maatadvies krijgt te zien. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opmeten? Bekijk dan eens onze ‘Hoe meet ik mezelf op’ pagina voor meer info!



6. Een insectenhotel in je tuin

Het is maar een hele kleine moeite, kost bijna niets en als je weet dat het met de insecten helemaal niet zo goed gaat… een must do dus! Je helpt de natuur hiermee een handje en houdt zo het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand. Daarnaast heb je er zelf ook profijt van, want de insecten helpen ongedierte in je tuin te bestrijden. Ik zeg doen!

7. Douche eens wat minder lang

Ik weet het: lang douchen is héérlijk. Maar ook zó slecht voor het milieu. Als we allemaal eens wat minder lang zouden douchen, zouden we al zoveel water besparen. Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor je energierekening. Gemiddeld duurt een douchebeurt negen minuten, maar als je met je huishouden afspreekt om dat terug te schroeven naar vijf, bespaar je jaarlijks namelijk maar liefst 15.000 liter water en 60m3 gas. Dat geld heb je weer mooi bespaard! Daarmee shop je weer de mooiste items uit onze sustainable collectie. Win-win, als je het aan mij vraagt. wink emoji