Cocktails van toen 

Zei er iemand cocktails? Yes, please! Ga voor het ultieme vintage summer gevoel met deze óverheerlijke cocktails uit de fifties, sixties en seventies. Welke decade is jouw favoriet? Probeer ze allemaal! Cheers, gorgeous!


Cocktail uit de 50s


Piña Colada
Er was eens een barman in 1954 bij the Caribe Hilton in San Juan, Puerto Rico. Hij kwam met de geniale ingeving om rum, kokosmelk en ananassap met elkaar te mixen….de piña colada was geboren! Tegenwoordig nog steeds een heerlijk drankje en perfect voor een zomerse dag.

Dit heb je nodig:

  • Witte rum
  • Kokosmelk
  • 1 eetlepel gecondenseerde melk
  • Ananassap
  • Schijfjes verse ananas
  • Crushed ijs
  • Cocktailglas


Mix it up!
Mix 30ml rum, 30ml kokosmelk, 1 eetlepel gecondenseerde melk en 30 ml ananassap in een blender. Voeg er crushed ijs aan toe en mix het geheel 15 seconden lang. Serveer het volgens in een cocktailglas en garneer met een schijfje verse ananas.



Margarita

Iedereen zegt JA tegen margarita! Dit populaire drankje uit de fifties is er voor iedereen die niet van mega zoete cocktails houdt.

Dit heb je nodig:

  • Tequila
  • Triple sec
  • 4-5 limoenen
  • IJsblokjes
  • Zout
  • Cocktailglas


Ja, ja, maak die margarita!
Mix 50ml tequila met 100ml triple sec en het limoensap (van ca. 4 limoenen) met de ijsblokjes in een cocktailshaker of een kan. Wat is nu een margarita zonder een zout randje? Ga dus met een partje limoen over de rand van het cocktailglas, schep wat zout op een bordje en doop het randje van het glas erin. Schenk dan de cocktail erin, garneer met een schijfje limoen en genieten maar!


Cocktails uit de 60s


Bloody Mary
Mede dankzij een grote campagne van Smirnoff, was Bloody Mary het vodka-based drankje dat in de jaren’60 op iedere menukaart terug te vinden was.

Dit heb je nodig:

  • Wodka
  • (Spiced) tomatensap
  • Tabasco
  • Worcestershire saus
  • IJsblokjes
  • Longdrinkglas

Optioneel:

  • Peper & zout
  • 1 stengel bleekselderij
  • Cayennepeper
  • Limoen


Spice it up!

Maak de klassieke Bloody Mary met 120 ml tomatensap en 45 ml wodka. Afgetopt met 4 scheutjes Worcestershire saus en 4 scheutjes Tabasco om het éxtra pittige te maken. Spice it up! Er zijn ook combinaties mogelijk met andere ‘spices’ zoals piri piri saus, peper, zout, cayennepeper, limoen en selderij. It’s up to you. Schenk het drankje in een longdrinkglas met wat ijsblokjes en je Bloody Mary is klaar.

Dirty Martini
“Shaken, not stirred’’. Wie kent deze uitspraak van James Bond nu niet? Dit drankje werd dan ook erg populair in de jaren ‘60 door de film ‘Goldfinger’. Hieronder lees je hoe je dit drankje maakt.

Dit heb je nodig:

  • Wodka
  • Vermouth (Cocchi)
  • Vijf groene olijven (Nocellara del Belice)
  • Martiniglas
  • Crushed ijs of kleine ijsblokjes


Let’s get dirty
Koel een martiniglas. Neem vier olijven en plet ze met een stamper in het glas van een cocktailshaker. Doe kleine ijsblokjes of crushed ijs in de shaker. Deze mag tweederde vol zijn. Giet er 60 ml wodka en 15 ml droge vermouth bij. Schud de mengeling 15 seconden lang, zo vermengt het ijs zich met de alcohol. Zeef het mengsel in een martiniglas. Serveer met een extra olijf erin en je James Bond…eh… Dirty Martini cocktail is klaar!


Cocktails uit de 70s


The Godfather

Stoere chicks, opgelet! Dit easy drankje werd in de jaren ’70 populair door de klassieker ‘The Godfather’. Ben jij gek op whisky? Dan stelt ‘The Godfather’ je zeker niet teleur.

Wat heb je nodig:

  • Scotch whisky
  • Amaretto
  • Citroenzeste
  • IJsblokjes
  • Whiskyglas



Aan de slag!

Haal je allermooiste whiskyglazen uit de kast en doe er 4 tot 6 ijsblokjes in. Schenk 50ml van je favo whisky en erna 25 ml amaretto over de ijsblokjes heen. Roer dit even goed door, garneer het drankje eventueel met de citroenzeste en genieten maar!

Pink Lady
To all the pink ladies! Dit drankje is ontstaan in de jaren ’50 maar maakte in de jaren ’70 een échte comeback. Alleen al van de roze kleur van deze cocktail worden wij héél blij. 

Wat heb je nodig?

  • Vodka
  • Cointreau
  • Guavesap
  • Monin viooltjessiroop
  • Limoensap (halve limoen)
  • Citroen
  • Martiniglas
  • IJs


Life is better in pink
Zet een martini glas klaar met wat ijs erin zodat het glas goed koud wordt. Voeg nu 30ml cointreau, 30ml vodka, 60 ml guavesap, limoensap (van ½ limoen) en 1 eetlepel Monin viooltjessiroop toe aan de shaker en shake it up, baby (een minuutje ongeveer)! Schenk het mengsel vervolgens in het martini glas en maak je Pink Lady af met een citroenschijfje. Met wie ga jij deze cocktail drinken?