Biologisch katoen is tegenwoordig een belangrijk onderdeel voor veel modebedrijven. Ik zie het steeds vaker voorbij komen en dat is maar goed ook! Toen ik voor de eerste keer de term “biologisch katoen” hoorde kwamen er meteen vragen in me op zoals: “Wat is het nu eigenlijk?” & “Wat is het verschil tussen biologisch katoen en normaal katoen?”. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik in dit blog alles op een rijtje gezet. Wil jij jezelf, mensen om je heen en Moeder Natuur ook steunen? Lees dan vooral lekker verder. ;)

Wat is het verschil tussen katoen en biologisch katoen?

De eerste vraag die in mij opkwam toen ik de term "biologisch katoen" hoorde was: wat is überhaupt het verschil tussen regulier katoen en biologisch katoen? Nou dat kan ik je nu na een heleboel research vertellen: katoen is by far een van de meest gebruikte stoffen uit de textielindustrie. Om katoen te produceren moet alles zo snel mogelijk gemaakt worden. Tijdens het produceren van regulier katoen wordt er gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest om het zo snel en goedkoop mogelijk te produceren. Deze schadelijke chemicaliën komen in de grond terecht waardoor het water niet meer drinkbaar is, mensen ziek worden, bijen uitsterven en meren opdrogen doordat de massa productie zoveel water nodig heeft.

Biologisch katoen daarentegen maakt geen gebruik van die schadelijke chemicaliën. Om toch te vermijden dat kleine insecten en planten kapot worden gemaakt wordt er bij biologisch katoen gebruik gemaakt van biologische bemesting en plantaardig en dierlijk afval om het land te beschermen en bemesten op een veilige manier. Uiteindelijk moet de wereld nog heel lang mee, dus ik doe mijn best om een beetje lief te zijn voor de aarde en bijvoorbeeld regulier katoen te switchen met biologisch katoen. Doe je mee?

Bio cotton stoffen; 100 % Comfy but cute

Bio katoen is niet alleen goed voor de boeren en de aarde, maar ook voor jezelf! Doordat het katoen niet bestreden is met schadelijke chemicaliën, maar met milieuvriendelijke alternatieven, zijn er geen resten van de chemische stofjes in de kleding waardoor het een stuk beter is voor je huid. And last but not least: de milieuvriendelijke alternatieven maken de stof zovéél zachter dat ik het liefste in mijn biologische katoenen shirtje zou willen wonen als dat mogelijk was. ;)

Wat betekent Gots?

Je weet pas dat het katoen biologisch is als het een Gots keurmerk heeft. Zij controleren internationaal of het katoen aan bepaalde eisen voldoet. Het keurmerk vind je vaak terug in een label van de kleding. Er zijn verschillende eisen waaraan voldaan moeten worden voordat het katoen het keurmerk kan krijgen. Gots garandeert dat het biologische katoen op een milieuvriendelijke manier gemaakt is. maar hier stopt het niet. Gots komt op voor het welzijn en de werkomstandigheden van de werknemers. Er wordt gezorgd dat de boeren van de biologische landbouw en de fabrieksmedewerkers een eerlijke prijs krijgen. Ik kan me haast niet voorstellen dat iemand het niet eens is met deze eisen. We moeten niet alleen zorgen voor onze moeder natuur, maar ook voor de mede bewoners van de aarde. :)

Waarom is biologisch, organisch en ecologisch katoen duurzamer?

Ik kom overal de term "duurzaamheid" tegen en daar word ik altijd heel gelukkig van! Tegenwoordig worden er zoveel termen naar je hoofd geslingerd. Duurzaam katoen, biologisch katoen, ecologisch katoen, organisch katoen, normaal katoen. Ik hoop dat je na het lezen van dit blog in ieder geval wel het verschil weet tussen normaal en biologisch katoen. Als je het even kwijt bent even een korte recap: Normaal katoen = niet doen. Biologisch katoen = goed voor het groen! (en de mensen en jezelf. Ik denk dat je de memo wel begrijpt :)).

Ik vind iets duurzaam als het goed is voor iedereen die ermee in contact is gekomen. Dat zijn bijvoorbeeld de boeren, de fabrikanten, de aarde maar ook ikzelf. Veel mensen denken altijd dat het heel moeilijk is om duurzaam te leven. Ik vind dat de eerste stap naar een duurzamer leven voor jezelf (en mede-aardebewoners) is, dat je bewust bent van alles wat je koopt en dat je erover nadenkt wat voor een impact het kan hebben op anderen. Begrijp me niet verkeerd ik ben een echte shop-a-holic dus ik koop zeker niet minder kleding, ik kijk wel altijd naar wat voor een soort kleding ik koop. En geloof me: er zijn zoveel duurzamere alternatieven die misschien nog wel stijlvoller zijn!

Bio katoen kleding (t-shirts, jurken en meer) kopen bij TopVintage

Of je nu het hele roer wilt omgooien, het roer al omgegooid hebt of in kleine stapjes duurzamer wilt kopen: alle beetjes tellen mee! Wist je al dat we een sustainable filter hebben op de website? Zo heb je binnen één oogopslag alle duurzame items op een rijtje staan. Vind bijvoorbeeld tussen merken zoals King Louie, Timeless enMademoiselle YéYé jouw organic cotton pareltjes. Nu wil ik nog één allerlaatste tip meegeven en dat is: "Care for you clothes, like the good friends they are".