Tegenwoordig zie je het steeds vaker terug in het label van je kleding en kun je er dus niet meer omheen: Lyocell stof. Lyocell is één van de meest duurzame textielsoorten. Maarre, wat is deze Lyocell stof dan nu precies? En wat zijn de voordelen? In dit blog vertel ik je er als liefhebber van duurzame fashion graag wat meer over, geef ik je ook tips hoe je deze stof het beste kunt wassen én vind je mijn favoriete items uit onze collectie die van Lyocell zijn gemaakt.

Wat is lyocell & Tencel stof

Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van een vezel uit houtpulp en heeft dus een plantaardige basis. Lyocell is ook wel bekend als het materiaal Tencel, dit is het geregistreerd merk van de fabrikant. Dit vind ik zelf soms wat verwarrend, want dat is dus gewoon hetzelfde materiaal maar heeft alleen een andere naam. Goed om te weten dus! Naast dat hout een natuurlijke en meer duurzame grondstof is, is de productie van Lyocell ook minder zwaar voor het milieu. Er worden namelijk minder zware chemicaliën gebruikt bij het omzetten van het hout naar een vezel. Bij lyocell wordt het water met deze chemicaliën zelfs opgevangen en hergebruikt. Naast dat de stof heerlijk zit, maak je dus ook nog een betere keuze door kleding te dragen gemaakt van Lyocell of Tencel. Dubbel-win!


Hoe voelt Lyocell?

De stof Lyocell is te herkennen aan de mooie subtiele, zijdeachtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid), is erg sterk, absorbeert water zelfs beter dan katoen én is volledig biologisch afbreekbaar. Extra fun detail: de stof is warm in de winter en koel in de zomer, omdat het goed ventileert. Een lekker stofje dat je dus het hele jaar door kunt dragen!

Hier word je toch blij van!

Naast de duurzame voordelen zitten er ook veel fijne eigenschappen aan de stof om het te dragen. Dit zijn een aantal voordelen op een rijtje:

  • De stof is zeer sterk en gaat daardoor lang mee waardoor je jouw favo jurkje eindeloos kunt dragen.
  • Kleding valt soepel en zwaar: mooi voor een blouse of jurk.
  • De producten van dit materiaal voelen zo zacht als linnen en is daarom prettig voor je huid.
  • De stof is sterk absorberend, dus perfect als je wat sneller zweet.
  • Er ontstaat minder bacteriegroei in deze stof vergeleken met synthetische stoffen, dus je blijft fris ruiken.
  • De stof kreukt niet snel (doei lange strijksessies ;-))

Zweet je snel in Lyocell?

Het antwoord is: nee! Ik kan me voorstellen dat als je de stof in je handen voelt, je verwacht dat het een 'zweet stofje' is. Uiteraard voorkomt de stof natuurlijk niet dat je zweet, maar er zijn een aantal redenen dat Lyocell stof past bij jouw lichaam in de zomer:

  • Weinig geur: 
    Ook de geur van zweet is natuurlijk niet wenselijk. De bacteriegroei bij synthetische stoffen 2.000x sneller gaat vergeleken met Tencel. Perfect dus voor jouw oksel in de zomer.
  • Droogt snel: 
    Lyocell heeft goede vochttransport eigenschappen omdat hout aan de basis ligt. Oftewel: de kleding van deze vezel droogt snel en absorbeert vocht makkelijk.
  • Ventileert: 
    Het grote voordeel van Lyocell is dat de stof goed ventileert. Dat betekent dat de warmte van jouw lichaam makkelijk door de stof heen gaat en je huid niet zit ‘opgesloten’ zoals je bij een synthetische vezel. Wel zo fijn!

Hoe je jouw Lyocell kleding het beste kunt wassen

Kleding van Lyocell kan gewoon in de wasmachine met een wasprogramma's voor fijne was tot 30 graden. Wanneer lyocell geweven is (dit zie je wanneer er weinig stretch in zit) en een donkere kleur heeft kan het gevoelig zijn voor zwaardere wasprogramma's of wasmiddelen. Check altijd even het etiket van de kleding voordat je het gaat wassen: het kan een combinatie zijn met een andere stof hebben waardoor de wasvoorschriften anders zijn dan bij een kledingstuk van 100% Lyocell / Tencel. Ga je voor handwas? Maak dan gebruik van een fijn wasmiddel en koud water. Wring het materiaal niet uit, maar pers het overmatige water eruit, om beschadigingen te voorkomen.

Doordat Lyocell aardig tegen kreuken kan, hoef je bijna niet met een strijkijzer aan de slag. Daar vind ik persoonlijk wel een extra groot pluspunt, want strijken is niet mijn grootste hobby. ;-) Indien je Lyocell kleding toch wat gekreukt is, kun je het beste een kledingstomer gebruiken om deze te strijken. Heb je deze niet? Maak dan gebruik van een stoomstrijkijzer boven de kleding (niet direct erop). Met een normaal strijkijzer strijk je op een gemiddelde temperatuur eventuele kreukels zó uit de stof. Kind kan de was doen. wink emoji


Scoor een mooie lyocell jurk, jumpsuit, top of shirt in onze collectie

Ook in onze collectie vind je steeds kleding van merken die gemaakt zijn van Lyocell, zoals sommige items van King Louie en Tante Betsy. Love it! Benieuwd om welke kleding het gaat of naar andere sustainable producten in onze webshop? Deze vind je hier. Happy shopping! kiss emoji